List otwarty Nowoczesnej Grudziądz

Drodzy Państwo,

W przeciągu ostatnich lat nasze miasto bardzo wypiękniało. Budowaliśmy, remontowaliśmy, szkoliliśmy się – jednym słowem, zmienialiśmy Grudziądz na lepsze, na nowe. Oczywiście nie odbyło się to bez kosztów. W całym tym procesie miasto inwestowało zarówno swoje pieniądze jak i pieniądze pozyskane z kredytów celowych. Mocno trzeba tu jednak zaznaczyć, że w całym tym procesie mieliśmy wielkiego, możnego przyjaciela, bez którego gro ze zrealizowanych projektów nigdy nie ujrzałoby światła dziennego. Tym Przyjacielem była i nadal jest Unia Europejska – ale wówczas, nasza dziejowa i epokowa szansa, nasz ponadprzeciętny skok cywilizacyjny i członkostwo, które raz na zawsze wyrwało nas z postsowieckiej strefy wpływów oraz sprawiło, że staliśmy się krajem o stopie życiowej porównywalnej z państwami niegdyś niedoścignionymi, jak Grecja czy Portugalia.

Dnia 25 marca 2017 roku o godzinie 12:00 na grudziądzkim Rynku, w 60 rocznicę powstania Unii Europejskiej, odbył się poświęcony temu wydarzeniu manifest „Cała Polska śpiewa ODĘ DO RADOŚCI”, w którym wzięły udział wszystkie liczące się proeuropejskie partie i organizacje społeczne w Grudziądzu, z wyjątkiem jednej – tej największej.

Dlatego pytamy. Dlaczego w dobie europejskich kryzysów (m.in. kryzys migracyjny, Brexit) na tak ważnym wydarzeniu zabrakło przedstawicieli władz Grudziądza oraz Platformy Obywatelskiej. Dlaczego w tak pożądanej inicjatywie nie wzięli udziału Ci, którzy jako włodarze naszego miasta, ostatnimi czasy całymi garściami czerpali z dobrodziejstw UE oraz Ci, którzy tym mocniej powinni znać świadomość oraz powagę zagrożeń, jakie niosą ze sobą choć jeszcze skrywane, to jednak już wyrażane przez PiS wątpliwości, co do naszego dalszego członkostwa w UE(?)

Platforma Obywatelska – dlaczego Was zabrakło(?!)
Platforma Obywatelska – dlaczego Was nie było(?!)

W fotograficznym skrócie – pamiętajmy, że Unia Europejska to my i dziś jest to także i nasze dziedzictwo.

NAPISZ DO NAS

Masz pytanie lub komentarz? Czekamy na Twoją wiadomość!

Wysyłanie